ProjectOSX

Welcome Guest!

Returning User? Login here.

Want membership privileges? Register here.

40 Pages V  « < 34 35 36 37 38 > »   
Start a new topic Add Reply
> Nvenabler Testing And Discussion, new universal kext for nVidia
Karl
post Mar 7 2012, 07:49 AM
Post #701
Krazubu and others,

Sorry about the Lion attempts...looking back(And at the forum string) I see this is for Snow leopard.

I want to use snow leopard as it is the most compatible OS with autodesk smoke and my Quadro 4000 board, however when I attempt to install snow leopard with multiple methods of iBoot, USB boot tries, when I insert my Snow Leopard install CD, it flashes the Apple logo and then reboots. I can assume the video card, but I'm not sure.

Anyway. If I get Snow Leopard up and running, I can try to figure out some of the questions that I've asked you.

Thanks!
Karl
Gringo Vermelho
post Mar 8 2012, 08:50 PM
Post #702
Wrong on both accounts. NVEnabler works fine on Lion, and Snow Leopard is not the most compatible OS - it doesn't support your video card at all.

Or rather - the Snow Leopard Nvidia drivers have no support for Fermi architecture video cards. Therefore you can't use the Quadro 4000 with Snow Leopard until you install the drivers from Nvidia.

Even Mac Pro owners who want to reinstall Snow Leopard must remove the Quadro 4000 and use their former video card during the installation process. This is widely documented, please do your research before playing with fire.

On a Hackintosh, the only way to boot into Snow Leopard with a Fermi card, without the Nvidia Quadro 4000 drivers installed, is with -x (safe mode - prevents video drivers from loading) additionally no injection method (DSDT gfx0 device, GraphicsEnabler, Enabler/Injector.kext) can be active, otherwise it'll halt at a black screen or instantly reboot.

But I don't think you can complete a system installation in safe mode.

On Lion and above there are no such restrictions, the Nvidia drivers that ship with Lion already support Fermi cards.

This post has been edited by Gringo Vermelho: Jun 1 2012, 08:41 PM
ASUS P8Z77-V Pro - EVGA GTX 660 - i5-3570K - 10.9.1 retail - Chameleon 2.2 svn r22xx
Karl
post Mar 8 2012, 11:12 PM
Post #703
You are right that I jumped into the fire. Reading a lot, but not all that was and is required. It has been a difficult task. My issue now is, do I continue with Lion or drop back to Snow Leopard. Separate from the build issues, the Quadro 4000 preforms excellently in Snow Leopard and awful in Lion for an application that I intend to use: Autodesk Smoke. I can install Lion, but as you said, it reboots immediately with my Snow Leopard installation.

I do really appreciate that feedback and information. I will try with a non Fermi card.
gumman
post Mar 9 2012, 12:17 PM
Post #704
Hi Krazabu,

i'm trying to fully enable my 9600gt (fx770m) on an hp 8530w.

A few posts ago, you were helping user kossak with a hp8540w and it seems i have a similar problem...

I'm not using NVEnabler.kext - i inject it directly using DSDT.
I have QE/CI and Analog VGA working, but HDMI seems to be detected (long blue screen) - but won't show up as display in system properties.
In IORegistryExplorer i'll see new display popping up when connecting a hdmi display to the notebook, it's always channel A where also the internal display is...

So my first point was it could be the display-cfg parameters in dsdt - but now i'm thinking about limitations in my vbios.
(HDMI + INTERNTAL), (HDMI + DVI), (INTERNAL + VGA) ... etc.

The 8530w has:

Internal Display
HDMI Port
VGA Port

and via docking station an additonal:

DVI
Second VGA

I've included my current DSDT File, and my VBIOS...

if you could mod it the way you did if for kossak in post 560 and tell me the new config values? That would be very nice!

Or if i'm on the wrong way... could you point me the direction?

Thanks & Regards,
Gumman

Attached File  dsdt_fx770m.txt ( 6.72K ) Number of downloads: 30

Attached File  G96M_fromHP8530w.zip ( 41.94K ) Number of downloads: 19


This post has been edited by gumman: Mar 9 2012, 12:18 PM
Krazubu
post Mar 14 2012, 06:44 PM
Post #705
Hi Gumman,

Your ROM is seriously messed up, here's an attempt to fix it.

Use NVCAP : 05000000000001003e0000000000000a00000000

Display-cfg :
For display 1 : 03010300

and for display 2 :
ffff0101 for DVI
ffff0101 for DVI
ffff0001 for DP
ffff0201 for DVI/HDMI using adapter on DP
ffff0001 for VGA

Don't really know where all those connectors are, but according to your ROM they exist...

Attached File  G96M_fromHP8530w_patched.rom.zip ( 41.93K ) Number of downloads: 28
hotcorez
post Apr 2 2012, 07:55 PM
Post #706
Hi

Got the 440 up and running nice now with a dvi monitor, maybe hdmi could work now also? no way to test unfortunately. Using an nibitor 6 v/clk modded gtx480 bios loaded at boot to avoid the fermi panic (other gf100 based bios might work also) + injected gtx device id is dsdt to avoid kext editing/patching loaded via chameleon

Try it fermi users!

This post has been edited by hotcorez: Apr 2 2012, 07:58 PM
Krazubu
post Apr 3 2012, 07:23 AM
Post #707
QUOTE
maybe hdmi could work now also

Probably not, it's most likely the problem since the beginning, that's why I asked you to try other outputs.
Clubber_77
post May 21 2012, 12:55 PM
Post #708
Hi, guys! I need your help.
I have a video card Gainward GTX 580 Phantom 1536 MB.
I can not understand with the work of HDMI.

Attached File  p00476_pic_11434d631e94be703.jpg ( 31.03K ) Number of downloads: 21

in 10.8 or 10.7.4+nvidia drivers,If I'm not trying to inject something to videos with bootloaders or DSDT, my card works natively out of box.
In this case, worked DVI (4) and HDMI (3) without any effort.
in dsdt only this:
CODE
Device (PEGP)
            {
                Name (_ADR, 0x00030000)
                Device (GFX0)
                {
                    Name (_ADR, Zero)
                    Method (_DSM, 4, NotSerialized)
                    {
                        Store (Package (0x06)
                            {
                                "@0,connector-type",
                                Buffer (0x04)
                                {
                                    0x00, 0x08, 0x00, 0x00
                                },

                                "@1,connector-type",
                                Buffer (0x04)
                                {
                                    0x00, 0x08, 0x00, 0x00
                                },

                                "hda-gfx",
                                Buffer (0x0A)
                                {
                                    "onboard-1"
                                }
                            }, Local0)
                        DTGP (Arg0, Arg1, Arg2, Arg3, RefOf (Local0))
                        Return (Local0)
                    }
                }

                Device (HDAU)
                {
                    Name (_ADR, One)
                    Method (_DSM, 4, NotSerialized)
                    {
                        Store (Package (0x02)
                            {
                                "hda-gfx",
                                Buffer (0x0A)
                                {
                                    "onboard-1"
                                }
                            }, Local0)
                        DTGP (Arg0, Arg1, Arg2, Arg3, RefOf (Local0))
                        Return (Local0)
                    }
                }
            }


Attached File  Clubber_77_Lion_10.7.4_11E53_with_nvidia_drivers.zip ( 421.29K ) Number of downloads: 3


Attached File  Clubber_77_Mountain_Lion_10.8_DP3_12A206j.zip ( 447.58K ) Number of downloads: 2

Attached File  Gainward_GTX580_GF110__70.10.17.00.01_.rom.zip ( 44.89K ) Number of downloads: 5

But in 10.7.0 - 10.7.4 with apple drivers for nvidia and injection with bootloaders or DSDT, i have a two DVI ports (1 and 4), and hdmi not work.
Krazubu
post May 22 2012, 04:48 PM
Post #709
Clubber_77,
Sorry I don't understand your problem.
Clubber_77
post May 22 2012, 06:57 PM
Post #710
QUOTE (Krazubu @ May 22 2012, 08:48 PM) *
Clubber_77,
Sorry I don't understand your problem.

in mac os x Lion (10.7.0 - 10.7.4) with apple kexts for nvidia cards, i need to inject information about my GTX 580 with DSDT or bootloader (clover, xpc, chameleon), but in this case i have only DVI ports without HDMI - this my problem.

But if i installed nvidia drivers for 10.7.3 or 10.7.4 - for my videocard no need injection. And in this case i have a working DVI and HDMI.

I can not understand how I can get working HDMI with DSDT, without nvidia drivers.

in Os X mountain lion i have a working HDMI with apple drivers for nvidia cards.

sorry for my english
Krazubu
post May 24 2012, 07:48 AM
Post #711
QUOTE
But if i installed nvidia drivers for 10.7.3 or 10.7.4 - for my videocard no need injection. And in this case i have a working DVI and HDMI.

You can't, this requires active ROM patching with NVE.

QUOTE
I can not understand how I can get working HDMI with DSDT, without nvidia drivers.

What's wrong with using nVidia drivers ?

Anyway, I can patch your ROM to force HDMI priority over DVI.
Clubber_77
post May 24 2012, 02:40 PM
Post #712
QUOTE (Krazubu @ May 24 2012, 11:48 AM) *
You can't, this requires active ROM patching with NVE.

the most interesting thing is that I do not need any action (injection and ect) to working HDMI port on my card if I use the drivers from Nvidia in 10.7.3-10.7.4. In this case i have a working HDMI out of box. In 10.8 do not even need nvidia drivers!
If you do not believe me, I am ready to provide any information!

QUOTE (Krazubu @ May 24 2012, 11:48 AM) *
What's wrong with using nVidia drivers ?

1. nothing,but I will depend on the Nvidia drivers in mac os x lion.
2. I do not know how to change the situation with drivers (apple and nvidia) before the release of 10.8.

QUOTE (Krazubu @ May 24 2012, 11:48 AM) *
Anyway, I can patch your ROM to force HDMI priority over DVI.

it would be great!
Krazubu
post May 24 2012, 09:53 PM
Post #713
For your info, capabilities of each port :
DVI-I (1) = DVI and VGA capable
DVI-I (4) = DVI and VGA capable
DP (2) = DP and DVI capable
HDMI (3) = HDMI only

Here is the patched ROM, I removed connector info for the second DVI so the ROM be easier for OSX to interpret.
Attached File  Gainward_GTX580_GF110__70.10.17.00.01_patched.rom.zip ( 44.89K ) Number of downloads: 12


You gotta use this NVCAP with it :
0500000000000300040000000000000a00000000

Those display-cfg values :
ffff0001 for display 1
ffff0601 for display 2

This should give support of 1 DVI/VGA + HDMI port.
About the rest, the disabled DVI won't work, about the DP, it's all about luck, I didn't take care of it, but maybe it will have survived.
h00ligan
post May 25 2012, 11:39 AM
Post #714
Hey, Krazubu.

Could you help me with right NVCAP and display-cfg's for my ECS GTS250 (DVI+DVI+TV)?
My first screen 22" Samsung SyncMaster monitor connected directly via DVI to port 1.
If I connected my second screen (40" TV) on port 2 via DVI-HDMI connector I see only gray screen and can connect only via ssh.

Thanks in advance.

Attached File  h00ligan_GTS250_10DE0615.rom.zip ( 41.1K ) Number of downloads: 6


This post has been edited by h00ligan: May 25 2012, 11:43 AM
Krazubu
post May 25 2012, 10:53 PM
Post #715
h00ligan,

Here's the ROM.
Second DVI-I port changed to HDMI type, and analog support removed for it, see if it helps.

NVCAP:
05000000000003000c0000000000000a00000000

Display-cfg :
ffff0001 for display 1
ffff0101 for display 2
h00ligan
post May 27 2012, 12:45 AM
Post #716
QUOTE (Krazubu @ May 26 2012, 02:53 AM) *
h00ligan,

Here's the ROM.
Second DVI-I port changed to HDMI type, and analog support removed for it, see if it helps.

NVCAP:
05000000000003000c0000000000000a00000000

Display-cfg :
ffff0001 for display 1
ffff0101 for display 2


Krazubu,

at first I would like to say thanks for your work.

But second display still doesn't work gray screen on my primary display and "no signal" on secondary sad.gif

UPDATE:

This post has been edited by h00ligan: May 28 2012, 03:20 AM
Slice
post May 28 2012, 07:19 AM
Post #717
QUOTE (Clubber_77 @ May 24 2012, 06:40 PM) *
1. nothing,but I will depend on the Nvidia drivers in mac os x lion.

Yes, and what is bad here? NVidia drivers for NVidia cards were always better then Apple's drivers.
i3-2120 GA-H61M-S1 UEFI, Radeon HD6670-UEFI, ALC887(VoodooHDA 2.8.6), OS⌘10.9.5, OS⌘ 10.7.5 Clover FakeSMC_plugins_3.3.1 Realtek LAN v3.1.2
Clubber_77
post May 29 2012, 10:46 AM
Post #718
QUOTE (Slice @ May 28 2012, 11:19 AM) *
Yes, and what is bad here? NVidia drivers for NVidia cards were always better then Apple's drivers.

but the fact that up to 10.7.3 drivers from Nvidia were not, and it is unknown whether they will be after 10.7.4
Slice
post Jun 1 2012, 09:42 AM
Post #719
QUOTE (Clubber_77 @ May 29 2012, 02:46 PM) *
but the fact that up to 10.7.3 drivers from Nvidia were not, and it is unknown whether they will be after 10.7.4

but the fact that NVidia drivers were better then Apple's.
i3-2120 GA-H61M-S1 UEFI, Radeon HD6670-UEFI, ALC887(VoodooHDA 2.8.6), OS⌘10.9.5, OS⌘ 10.7.5 Clover FakeSMC_plugins_3.3.1 Realtek LAN v3.1.2
Clubber_77
post Jun 1 2012, 04:56 PM
Post #720
QUOTE (Slice @ Jun 1 2012, 01:42 PM) *
but the fact that NVidia drivers were better then Apple's.

maybe, in Lion...

40 Pages V  « < 34 35 36 37 38 > » 
Add Reply Start a new topic
4 User(s) are reading this topic (4 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members: